FONTS I ARQUEOLOGIA

L'arqueologia, fet i fet, constitueix, per si sola, una font d'informació per a l'estudi històric. Paral·lelament a les fonts escrites, l'arqueòleg extreu dades de la interpretació del registre arqueològic.

Les fonts escrites, com es pot anar comprovant en les diferents pàgines d'aquest portal, mantenen una estreta relació amb l'arqueologia, ja que aquestes poden aportar informació vital per a una correcta interpretació de les troballes. Aquesta vinculació es fa especialment important en el cas de l'arqueologia medieval, període del qual es conserva un gran nombre de documents escrits.

Les fonts, doncs, ens aporten dades interessants sobre la vida quotidiana de la gent de l'època, els objectes que utilitzaven, els edificis on vivien, els seus costums funeraris i religiosos, etc. Això pot resultar una eina valuosíssima a l'hora d'interpretar les troballes arqueològiques. Un exemple prou clar de la relació entre els registre arqueològic i les fonts escrites el trobem en el cas dels inventaris de béns.

D'altra banda, les fonts escrites poden jugar un paper important a l'hora de localitzar un jaciment; amb aquesta finalitat, la toponímia ens pot resultar especialment útil. Finalment, ens informen de fets històrics que van marcar l'època; el context temporal i històric constitueix un punt vital per a una correcta interpretació de les dades obtingudes a partir de l'excavació arqueològica.

No obstant, l'estudi de les fonts escrites no és l'única manera d'obtenir informació sobre les activitats i els objectes del passat a la qual té accés l'arqueologia per a contrastar i donar suport a les interpretacions del registre; l'etnografia, per exemple, també juga un rol semblant.